Spoznajte kulturo

Oglejte si raznolike kulturne znamenitosti iz časa Rimljanov, romaniko in gotiko, ki jo odseva cerkev sv. Petra in spoznajte delo tamkajšnjih umetnikov, ki obsega umetnine od sodobne unikatne keramike do prekrasne savinjske čipke.

Rimska nekropola

V muzeju na prostem si oglejte prečudovite grobnice Rimljanov, ki so delo vrhunskih mojstrov takratnega časa in spadajo med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi.

Rimska cesta

Vzhodno od rimske nekropole so našli ostanke rimske ceste Akvileja–Emona–Celeia–Poetovio, ki je potekala od današnjega Ogleja v Italiji preko Ljubljane in Celja do Ptuja.

Cerkev svetega Petra

Prvi zgodovinski zapis o cerkvi izhaja iz leta 1256, največja znamenitost cerkve je nedvomno kip matere božje z detetom iz leta 1320.

Kip sv. Petra

Sveti Peter je svetnik kraja in zavetnik župnije, saj se je sedanji Šempeter v Savinjski dolini vse do leta 1941 imenoval Sveti Peter.

Savinjska čipka

Unikatna, pretežno v baročnem in realističnem slogu izdelana savinjska čipka.

Brata Udrih

V Šempetru živita svetovno znana brata Udrih, ki sta veselje do košarke spremenila v svoj poklic. Tako svoj domači kraj Šempeter v Savinjski dolini sedaj promovirata po celem svetu. Samo v Španiji, Beno pa v Ameriki.