Fontana piv Zeleno zlato

Prva fontana piva na svetu

Zgodba o fontani

Fontana piva Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.
V Žalcu smo želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Rezultat vseh teh dejavnikov je Fontana Zeleno zlato.

Zgodba o fontani se je pričela v letu 2014, na pobudo takratnega predsednika Zveze turističnih društev Občine Žalec, g. Matjaža Omladiča. Izvirna zamisel je je spodbudila Občino Žalec, da je še istega leta na arhitekturnem natečaju iskala idejne rešitve. Med šestimi predlogi je izbrala arhitekturni koncept podjetja RC Planiranje. V naslednjem letu so se vrstile priprave na projekt, imenovana je bila projektna skupina, ki se je soočala z mnogimi izzivi in jih uspešno reševala. Gradnja Fontane Zeleno zlato se je pričela aprila 2016, slovesno odprtje je bilo 6. septembra 2016, ob prazniku Občine Žalec, ki obeležuje spomin na dejanje II. vseslovenskega tabora iz leta 1868. Lani, v samo dveh mesecih delovanja, je fontano obiskalo več kot 36 tisoč obiskovalcev.

Fontana piv je postavljena v mestni park, v središču mesta, ob tržnico. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu.
Fontano je gradilo podjetje Remont, tehnologijo pa zagotovilo podjetje Etra.