Vindonijeva grobnica

(Rimska nekropola)

Vindonijeva grobnica je oblikovana kot nagrobna ara in sodi med najstarejše grobnice. Napis na sprenji strani grobnice pove, da je Gaj Vindonij Sukces, edil Klavdije Celeie, postavil spomenik sebi in ženi Juliji, Sekstovi hčeri, najzvestejši ženi, ki je bila ob smrti stara petdeset let. Gaj Vindonij je opravljal funkcijo edila oziroma upravitelja javnih zgradb v Celei.

Na enostavnem stopničastem podstavku stoji pepelnica, v katero so shranjevali pepel pokojnikov in grobne pridatke. Njen prednji del krasi relief s prizorom Herakla, ki vodi Alkestido nazaj iz podzemlja. Na peplnici je plošča s kraticama D M (dis ma nibus), kar pomeni božanskim manom, dušam umrlih. Gornji del grobnice se zoži v pokončen kvader, ki ima na straneh reliefa, ki predstavljata služabnika in služabnico.

HERAKLES IN ALKESTIDA

Alkestida, najlepša med lepoticami, je imela nešteto snubcev. Oče se je odločil, da jo oženi s tistim, ki bo znal v kraljevi voz vpreči divje zveri. To je uspelo kralju Admetu in oženil se je z lepotico. Ko je Admet užalil Artemido, bi moral mlad umreti. Sojenice bi mu podaljšale življenje, če bi bil kdo pripravljen umreti namesto njega. Nihče se ni hotel žrtvovati in ga rešiti smrti, samo njegova mlada žena. Herakles je odšel v podzemlje, se spopadel s smrtjo in pripeljal Alkestido nazaj iz podzemlja. Alkestida je zgled zakonske ljubezni in zvestobe.

dr. Irena Lazar