Grobnica Spektacijev

(Rimska nekropola)

Grobnica Spektacijev je najvišja med vsemi in meri v višino več kot osem metrov. Gaj Spektacij Finit, župan Celeie, jo je postavil zase in za svojega sina Gaja Spektacija Priscijana, najverjetneje pa tudi za svojo ženo. Točnega časovnega nastanka grobnice se ne da določiti, sklepajo pa, da je grobnica spadala v čas vlade Marka Avrelija (161–180) ali v obdobje vlade Septimija Severa (193–211).

Grobnico krasijo številni reliefi, vsak od njih pa pripoveduje svojo zgodbo. Na spodnji strani so reliefi, ki nam od desne proti levi pripovedujejo zgodbo o Ifigeniji. Vogalni reliefi, ki upodabljajo štiri letne čase in dvojčka Kastorja in Poluksa, dopolnjujejo bogat okras pepelnice. Nad preklado, na kateri je upodobljen boj živali, je plošča z napisom, ki govori o lastnikih grobnice. Pod baldahinasto streho v gornjem delu grobnice so kipi vseh treh pokojnikov, sleme grobnice pa na sprednji strani krasi Meduzina glava, ki varuje počivališče umrlih.

Mit o Ifigeniji

Boginja Afrodita je trojanskemu kraljeviču Parisu pomagala ugrabiti lepo Heleno, ženo špartanskega kralja Menelaja. Njen svak, Mikenski kralj Agamemnon je zbral svoje ladjevje, da se maščuje Trojancem. Ker pa je na lovu ubil Artemidino košuto, mu boginja ni naklonila vetra, da bi ladjevje lahko izplulo. Kralj je obljubil, da ji žrtvuje prvo stvar, ki mu pride pred oči. Srečal je svojo hčer Ifigenijo in jo sklenil darovati boginji. Tik pred žrtvovanjem je Artemida poslala košuto, dekle pa rešila in jo vzela k sebi za svečenico. Ifigenijin brat Orest se je po Apolonovem ukazu s prijateljem Piladom odpravil na Tavrido, od koder naj bi prinesel Artemidin kip. Ujeli so ju in kot tujca bi ju morali žrtvovati boginji. Svečenica Ifigenija je spoznala svojega brata. Z izgovorom, da se mora Orest zaradi zločina pred žrtvovanjem očistiti v morju, je vsem trem omogočila pobeg na ladjo.

dr. Irena Lazar