Grobnica Sekundinov

(Rimska nekropola)

Grobnica Sekundinov sodi med najmlajše spomenike v Šempetru, grajena pa je v obliki kapelice. Od ostalih spomenikov se loči že po obliki, predvsem pa po tem, da je okrašena precej bolj skromno. Grobnico je postavil Gaj Spektacij Sekundin sebi, ženi Tutoriji Aviti, sinu Spektaciju Cerviju, nečaku Rusticiju Tutoriju in sinu Rusticiju Albinu. Po imenih sodeč izvira spomenik iz poznoseverske dobe (vlada Severa Aleksandra) ali že iz obdobja vlade prvih vojaških cesarjev (prva polovica 3. stoletja).

Portreti nad napisom so verjetno predstavljali zakonca in dvanajstletnega nečaka. Ker se je ohranila samo leva polovica, je portret moža na desni samo nakazan. Imena nekaterih članov družine so doklesana kasneje, na kar kažejo drugačne črke in drugačen položaj napisov.

Na levem pilastru je na polovici vsekana ascia (sekira), ki je imela v rimskem svetu simbolen pomen. Ascia naj bi bila znak obrednega začetka izkopavanja groba, hkrati pa je branila grob pred novim pokopom tujega človeka.

Meduza

Bila je ena od treh gorgon in edina ni bila nesmrtna. Imela je grozljivo naguban obraz in namesto las kače. Kogar je pogledala, se je spremenil v kamen. Njena podoba na nagrobnih spomenikih je zato odganjala nesrečo od njih, varovala grobnice in pepel pokojnikov v njih.

dr. Irena Lazar