Grobnica Enijcev

(Rimska nekropola)

Najlepša med vsemi je grobnica Enijcev, ki je grajena v obliki kapelice. Grobnico sta postavila Kvint Enij Liberal in Enija Opidana sebi in svoji sedemnajstletni hčerki Kalendini. Grobnico so verjetno postavili ob njeni smrti, kasneje pa so doklesali še ime sina Vitula, ki je umrl star trideset let. Iz napisov se časovnega nastanka grobnice ne da razbrati, glede na vizualne značilnosti upodobljenih kipov in stil reliefov pa lahko grobnico umestimo v zgodnjo antoninsko dobo (138–161), v čas pred nastopom cesarja Marka Avrelija.

Grobnico krasijo bogati in lepo izdelani reliefi. Prednji relief na pepelnici predstavlja Evropo, ki jo v bika spremenjeni Zevs odnaša preko morja. Nad morskimi valovi je upodobljen delfin, dekličina tančica pa plapola v vetru. Na desni strani pepelnice je relief Ganimeda, ki ga odnaša Zeus v podobi orla, na levi pa motiv satirja in nimfe, ki simbolizirata nadaljevanje posmrtnega življenja.

Portreti treh članov družine so upodobljeni na reliefih pod baldahinom. Oče, oblečen v tuniko in togo, drži v rokah listino. Mati je oblečena v keltsko nošo, preko obleke ima ogrnjen plašč. Njen nakit je bogat, v roki drži robec, glavo pa ima pokrito z noriško avbo.

Evropa

Evropa, lepotica žametne in bele polti je bila hči feničanskega kralja Agenorja. Ko se je nekega dne z družicami igrala ob morju, jo je opazil Zevs in se takoj zaljubil vanjo. Da ne bi zbudil ljubosumnosti svoje žene Here, se je spremenil v belega bika z zlatimi rogovi in se pojavil na obali. Evropa se je približala krotki živali, jo božala in nazadnje zajahala. Takrat pa se je bik pognal v valove in jo odnesel preko morja na Kreto. Evropa je Zeusu rodila tri sinove.

dr. Irena Lazar