Kmetija Rojnik

Na kmetiji Rojnik se s hmeljarstvom ukvarjajo že več kot 100 let. Na 62 hektarov veliki kmetiji pridelujejo hmelj na kar 32 hektarjih. Na večini zemljišč je zasajena sorta hmelja aurora, zasajeni pa imajo tudi sorti celeia in bobek. Kmetija je povsem specializirana za panogo hmeljarstva, saj je opremljena z najsodobnejšo kmetijsko mehanizacijo.

Najsodobnejša oprema

Na kmetiji Rojnik imajo najsodobnejši obiralni stroj, sušilnico hmelja in celotno pakirno linijo v tem delu Evrope. Ker mora imeti hmelj na embalaži certifikat, so pred nekaj leti odprli tudi certificirni center, tako da ves domač pridelek certificirajo kar doma. Kmetija ima celoten strojni park, ki vsebuje tako traktorje kot tudi vse priključke in pršilnike, ki jih potrebujejo za obdelavo hmeljišč. V vsa hmeljišča so napeljali kapljični sistem zalivanja, kar omogoča možnost dognojevanja nasadov, tako da je vnos hranil še bolje nadzorovan in aplikacija teh še bolj natančna.

Kdo obdeluje kmetijo?

Kmetijo trenutno obdelujejo gospodar Alojz in žena Marta, ki je leta 2007 dosegla laskavi naziv »Mlada kmetica 2007«, in njuni trije otroci Luka, Teja in Hana. Na kmetiji je redno zaposlen traktorist, honorarno pa je zaposlena tudi gospodinjska pomočnica, ki pomaga predvsem pri pripravi hrane za sezonske delavce. Z izkušnjami in nasveti jim stoji ob strani dedi Franc, ki je neizčrpen vir informacij, saj je že od rojstva po duši in srcu hmeljar.

Prisrčno vabljeni!

V prihodnosti imajo na kmetiji v načrtu izletniški turizem. Vsekakor pa vas že sedaj vabijo, da jih obiščete in si tudi v živo ogledate, kaj delajo, kakšni so in s čim vas morda lahko presenetijo.

Naslov:
Spodnje Grušovlje 2
Šempeter v Savinjski dolini

Telefon:
+386 41 892 592

E-mail:
marta.rojnik@gmail.com

Delovni čas:
po dogovoru