Zanima me, kako TD skrbi za urejenost vasi? Nekatera društva prispevajo za rože in urejenost kraja. Kakšen je vaš program TD v tej zvezi?

Turistično društvo Šempeter je društvo, ki neprekinjeno deluje že prek 48 let. Glavna skrb društva je upravljanje z dvema pomembnima kulturno-zgodovinskima in naravnima znamenitostima v Spodnji Savinjski dolini. To sta jama Pekel z dolino Peklenščice in Rimska nekropola z ohranjenim delom rimske ceste. Oba objekta sta tudi zaščitena kot znamenitosti državnega pomena. Za nemoteno izvajanje informiranja, obveščanja in vodenja obiskovalcev ter vzdrževanje objektov in okolice je potrebno vsako leto preko turistične sezone (april – oktober) zaposliti dodatnih 4 -5 oseb. Dve osebi pa sta zaposleni redno. Poleg tega, člani s svojim prostovoljnim brezplačnim delom opravijo nešteto delovnih akcij, katere pripomorejo, da je kraj vabljiv za krajanje in goste.

Vstopnina, ki predstavlja glavni vir financiranja plač, stroškov reklame, fiksnih mesečnih stroškov kot tudi vzdrževanja starih in že precej dotrajanih objektov (turistični dom pri jami, ograje, klopi in mize pri jami, prodajni kioski pri jami in nekropoli, turistično – informacijska pisarna…) komaj zadošča za kritje vseh teh stroškov. Ob vsakem posegu pa je potrebno pridobiti ustrezna dovoljenja s strani zavodov za varstvo narave in kulturne dediščine, kar zadeve še podraži. S strani javnih ustanov pa društvo prejema zgolj namenska sredstva, ki se morajo porabiti za točno določeno investicijo, obnovo, prireditev…

Ker je kraj Šempeter, ena največjih KS v Občini Žalec (prek 3000 prebivalcev), bi stroški za rože predstavljal precejšenje finančno breme društva.

V svojem programu imamo poleg tega, da člani sami ogromno pripomorejo k lepši okolici še to, da vsako leto organiziramo Cvetlično tržnico, katere namen je, da vrtnarji krajanom po nižjih cenah ponudijo sadike cvetja in zelenja ter ostalih zelišč. V okviru društva pa deluje tudi Ocenjevalna komisija, ki preko celega leta na terenu spremlja urejenost hiš, kmetij in poslovnih objektov. Ob koncu leta se najlepšim slovesno podelijo priznanja.

Duštvo pa vsako leto organizira tudi predavanja o vzgoji in varstvu rastlin, ob poletnih prireditvah, ki so namenjene krajanom Šempetra in so v parku Rimske nekropole, pa tudi tečaje izdelovanja cvetličnih aranžmajev.