Strokovna ekskurzija

V petek, 16. septembra 2011, so se aktivni člani Turističnega društva Šempeter odpravili na strokovno ekskurzijo po Dolenjski.

Prva postaja je bil samostan Pleterje. To je edina, še delujoča kartuzija na naših tleh.

Pleterje

Zatem pa še sprehod po muzeju na prostem, ob kartuziji kjer še deluje tudi črna kuhinja.     muzej ob kartuziji Pleterje 

Pot je vodila dalje do Šentjerneja in Gorjencev do Novega mesta, katerega poimenujejo še z imeni kot je mesto situl, Rudolfovo mesto (po Habsburžanu, ki je l.1365 ustanovil mesto) in dolenjski Rim. Okoli Novega mesta je ravno tako sedem gričev, kot v okolici večnega mesta.

Na bregu reke Krke je že čakal splav in ob toplem sprejemu Primiceve Julije in hudomušne perice je sledila vožnja po Krki.

Julija in perica

Ob slikovitem bregu- prekrasni veduti – so ena poleg druge nanizane stare hiške, ki jih lastniki pridno obnavljajo.  Od tod izvirata dve znamenite osebnosti  – na levem bregu je bil rojen Božidar Jakac na desnem pa Leon Štukelj. 

veduta ob reki Krki

Zatem je sledil sprehod do Kapiteljske cerkve sv. Miklavža – od l. 2007 dalje tudi škofija – ki krasi vrh griča nad starim mestnim jedrom in je vidna daleč naokoli. Tu je pred leti služboval celo Jurij Slatkonja, ki je bil ustanovitelj Dunajskih dečkov.

Sv. Milavž

Krajša vožnja do Pahe – majcene vasice na obrobju Novega mesta – je hitro minila in tam je že dišalo po pehtranovi potici. Vsi pa so si z navdušenjem ogledali staro obnovljeno kmečko hišico in zgodbo o cvičku. Obnova hiške, cviček in potica pa so delo pridnih rok lastnikov, ki se za radovedneže tudi oblečejo v noše babic in dedkov.

Paha-ta domači

   

Paha

Sledila je večerja oz. pozno kosilo pri Colnarjevih, katerih cviček je bil pred leti tako dober, da je lastnik Janez postal celo kralj cvička.

Pri kralju cvička 2008

Dober je tale cviček – ampak še vedno je kisel (tak pa mora biti – sicer ni več cviček)

dolenjski cviček