Šempeter obiskala Dnevnikova poletna izvidnica

Eden od julijskih ciljev Dnevnikovih izvidnikov je bila Občina Žalec, središče slovenskega hmeljarstva., Indonezijec Gopang Dežman je v spremstvu prijateljice iz Kanade, ki stanuje v Mariboru, obiskal tudi Šempeter, ogledala sta si Rimsko nekropolo in vstopila v jamo Pekel.

In med drugim sta zapisala:

Okrepčana in polna novih moči sta se skupaj z Mojco, ki se jima je pridružila, odločila za raziskovanje podzemlja – spust v jamo Pekel. Za vstopnino so odšteli osem evrov na osebo in se priključili vodenemu ogledu. Čeprav so bili ob skupini prekmurskih turistov edini obiskovalci, je vodička posebej za njih ogled vodila tako v slovenščini kot v angleščini. »Po jami nas je vodila zelo doživeto, postregla s številnimi informacijami. Njeno znanje angleščine je bilo res vrhunsko, imela je bogat besedni zaklad.Tudi ko je govorila v angleščini, ni izpustila nobene informacije, ki jo je pred tem zaupala slovenski skupini,« je bila z vodenjem zadovoljna Mojca, ki je svoje znanje slovenščine skrila tako, da se je priključila Prekmurcem.

»Koliko jam imate, in vsaka je nekaj posebnega. V tej je bil celo slap. Imel naj bi kar štiri metre vodnega padca in je edini tovrsten podzemni slap v Sloveniji, ki si ga obiskovalci lahko ogledajo z neposredne bližine,« je o enournem doživetju v več kot tri milijone let stari jami z navdušenjem pripovedoval Gopang.

Navdušen nad kapniki se je enega tudi dotaknil, a ga je vodička hitro opomnila, da je to prepovedano, saj upočasni rast stalaktitov in stalagmitov. »Če se v Indoneziji dotakneš vode, ki kaplja iz kapnikov ter se nabira pod njimi, to prinaša srečo in mladosten videz. Zato to vsi počnejo in množično obiskujejo jame.

V jami Pekel je bilo precej bolj mirno,« je nad nekaterimi razlikami med slovensko in indonezijsko kulturo včasih še vedno presenečen Gopang. Ob tem je pohvalil še skrbnost vodičke: »Ves čas nas je opozarjala, naj bomo pozorni, da z glavo ne trčimo v katerega izmed kapnikov, očetu z otrokom na hrbtu pa je svetovala, naj ga raje nese v naročju, da se v nižjih delih jame ne bo rabil tako globoko sklanjati.«

Preberite celoten članek na spletni strani Dnevnika:

http://www.dnevnik.si/magazin/prosti-cas/med-naravnimi-lepotami-vode-in-podzemlja#

 

 

Dnevnikova_izvidnica