Pobirali smo hmeljske vršičke in odkopavali hmelj

V okviru projekta “Iz skrinje babic in dedkov za bogastvo vnukov” smo člani opravili dve akciji. Za pripravo gurmanskih specialitet smo v hmeljišču pobirali hmeljske vršičke, v dolini Rupe nad jamo Pekel pa odkopavali hmelj – tako kot so to počeli naši predniki.

Nabiranje vršičkov

Na sončen ponedeljek, 6.april 2009, smo se zbrali v lepem številu in odšli na kmetijo Kunst v Sp. Grušovljah pri Šempetru, kjer se poleg živinoreje ukvarjajo tudi z integriranim hmeljarstvom. Tu smo v hmeljišču nabirali hmeljske vršičke.

Nabiranje vršičkov

Vršički so tisti poganjki, ki prvi pribodejo na dan. Iz njih se lahko pripravijo zanimive jedi (slastni recepti).

vrsicki

kosara

 Okopavanje hmelja

V torek, 14.aprila 2009, pa smo se podali v dolino Rupe nad jamo Pekel. Tam se nahaja vzorčna njivica, kjer “Etnološko društvo Hmeljarska vas”, skrbi za promocijo prikaza obiranja hmelja na star način.

odkopavanje 

Nevenka

druga stran Rupe

skupinska

Člani smo se tega dela lotili z vso resnostjo. Seveda nas je na koncu čakala nagrada – prava domača kmečka malica.

kmecka malica

Naslednje opravilo bo postavljanje hmeljevk, ki bo v soboto 25.aprila 2009.