V okviru projekta “Iz skrinje babic in dedkov za bogastvo vnukov” smo člani opravili dve akciji. Za pripravo gurmanskih specialitet smo v hmeljišču pobirali hmeljske vršičke, v dolini Rupe nad jamo Pekel pa odkopavali hmelj – tako kot so to počeli naši predniki.
Nabiranje vršičkov
Na sončen ponedeljek, 6.april 2009, smo se zbrali v lepem številu in odšli na kmetijo Kunst v Sp. Grušovljah pri Šempetru, kjer se poleg živinoreje ukvarjajo tudi z integriranim hmeljarstvom. Tu smo v hmeljišču nabirali hmeljske vršičke.
Vršički so tisti poganjki, ki prvi pribodejo na dan. Iz njih se lahko pripravijo zanimive jedi (slastni recepti).
Okopavanje hmelja
V torek, 14.aprila 2009, pa smo se podali v dolino Rupe nad jamo Pekel. Tam se nahaja vzorčna njivica, kjer “Etnološko društvo Hmeljarska vas”, skrbi za promocijo prikaza obiranja hmelja na star način.
Člani smo se tega dela lotili z vso resnostjo. Seveda nas je na koncu čakala nagrada – prava domača kmečka malica.
Naslednje opravilo bo postavljanje hmeljevk, ki bo v soboto 25.aprila 2009.