Izlet članov društva

V petek, 24. septembra 2010, smo se člani Turističnega društva odpravili na strokovno ekskurzijo v naše Prekmurje oz. bolj natančno okolico Lendave.
  

Pot nas je najprej vodila od našega rodnega Šempetra v Sav.dol. po sedaj novi avtocesti (kar sedaj bistveno skrajša pot) do edinstvene znamenitosti rastlinjaku za vzgojo Orhidej – podjetje Ocean Orchids (no naslov firme bi lahko bil bolj slovenski), ki domuje v Dobrovniku.

Orchids

Zanimivo je, da v tem rastlinjaku vzgajajo samo eno vrsto orhidej z imenom Falenopsis. O vseh podrobnostih nas je seznanila vodnica po rastlinjaku.

vodenje po rastlinjaku

Poleg rastlinjakov pa premorejo tudi pravi tropski vrt, skozi katerega so se člani z zanimanjem sprehodili.

tropski vrt

Od tu dalje pa nas je nato sprejel vodnik g. Urisk in nas popeljal v svoj vinotoč v strehovskih goricah. Vinotoč je urejen ob 200 let stari kleti – cimprači, kjer se tudi duša nasiti.

Urisk

Prečudovita in zares vrhunsko obnovjena cimprača:

zunanjost cimprace Urisk detajl na hiši

in notranjost – kot je nekoč bila

kmecka soba

Pa še delček domače obrti – žena gospoda Uriska izdeluje prave prekmurske pirhe, ki sicer spominjajo na belokranjske, razlika je samo v vzorcu, ki pa je sila preprost, kot so preprosti ljudje tam v Prekmurju.

pirhi

In za razvajene želodčke pogostitev z bogračom v čudovitem ambientu Vinotoča Urisk.

bograc
 Zares – tu se tudi duša nasiti!!!

Nato so se peš napotili skozi gozd nad Bukovniškim jezerom, kjer so urejene energijske točke in tam smo se “nafilali” z energijo. Pa še pogled na jezero:

bukovniško jezero

In zanimiv detajl ob brunarici pri jezeru oz. ob parkirišču (podobnih stvaritev je veliko prav v vsakem krožišču v okolici Lendave in Dobrovnika)

aranžma pri jezeru

Nekaj primerkov čudovitih starih ali novih v starem stilu zgrajenih hišk med vinogradi:

prekmurka hiška obnovljena hiša

Avtobus nas je zatem popeljal do Lendave, ki je zavodljo vztrajnega župana, dobiva zadnja leta prav lepo podobo. Iz razgledne točke cerkve Sv. Vida so lepo vidne ene najbolj strnjenih in strmih goric v Sloveniji LENDAVSKE GORICE

lendavske gorice

Na koncu še ogled kulturnega doma v centru Lendave. Po desetletni izgradnji je v letu 2004 objekt, ki je vsem Lendavčanom v ponos in daje mestu svojevrsten pečat, odprl svoja vrata. Je delo znanega madžarskega arhitekta Imreja Mákovcza. V njem  se izvaja kulturna dejavnost, s poudarkom na gledaliških in koncertnih predstavah. V bližnji in daljni okolici ni takega izjemnega objekta, zato prihajajo v Lendavo na predstave tudi ljubitelji kulture z Madžarske in Hrvaške

Lendava - dom
  
Izlet se je nato zaključil ob poznem kosilu na Turistični kmetiji Doris – v Lendavskih goricah – fotografije sicer ni – teknilo pa je zelooo.