Dogajalo se je…

V prvih spomladanskih mesecih je bilo pri nas v Šempetru precej aktivno.

 

ŽIVIJO OHCET! Najprej smo imeli ohcet in to ne navadno temveč zlato. Član upravnega odbora TD Šempeter je po 5o letih zakona ponovil zaobljubo svoji soprogi. Veselje in radost tistega dne smo pospremili tudi člani društva.

 zlata poroka članov TD Šempeter presenečena zlatoporočenca

Iskrene čestitke!

BUTARA NAJ BO! Podmladek TD Šempeter se prebuja in z njim tudi stari slovenski običaji. Eden izmed njih je tudi izdelovanje butare velikanke. Ponavadi so se vaški fantje zbrali in izdelali ogrodje iz lesk. Dekleta pa so med tem izdelovala rože iz papirja. Na cvetno nedeljo so vaščani ponesli butaro pred cerkev in upali, da jih v velikosti ne prehiti katera druga vas.

Našemu podmladku je uspelo. Imeli so največjo!

butara  postavitev butare velikanke

POZOR TO JE ROP! Da je april muhast že vemo. Da so na svetu dobri in slabi ljudje tudi. V katero kategorijo pa spadajo tisti, ki so oropali kiosk pred vhodom v jamo Pekel,  ne vemo (zagotovo pa niso kaj prida “brihtni”). Dragi roparji, v kiosku razen pajkov, prahu in kupov prospektov ni nič – drugič vam priporočamo, da raje uživate v naravi okolice jame.

Kljub temu pa so povzročili precej škode:

rop v kiosk pred jamo Pekel

ČISTILNA AKCIJA Seveda smo se tudi tokrat udeležili akcije “očistimo Slovenijo”. Pridni člani TD Šempeter so se poslužili pristnega slovenskeg pregovora “pometi pred svojim pragom”.

Pograbili so listje, nasadili rožice, pometli…

čiščenje listja pa tudi pometanje še čiščenje...

ODKRIVANJE SPOMENIKOV V prvih spomladanskih mesecih člani TD vsako leto odstranijo zaščitne prevleke, ki varujejo edikule pred zimskimi neprilikami. Tudi tokrat je blo tako in zbrali se jih je kar precej – so bili pa hitro gotovi (pa še luštno je bilo zatem…)

slačenje spomenikov antične nekropole