Ob dnevu gozdov na Golavi

(Gozdovi so pljuča Pekla)

Pripravljalci zanimivega srečanja se zavedajo, da gresta narava in zdravje z roko v roki, zato so združili dva projekta, sofinancirana s sredstvi Evropske unije. S tem želijo počastiti mednarodni dan gozdov in prihajajoči sv. dan zdravja. Tekom predavanj pa so se dotaknili še sv. dneva ledvic (14. marec) in sv. dneva voda (22. marec).

Narava in zdravje nudita možnosti številnih inovacij, g. Stojan Praprotnik, direktor Razvojne agencije Savinja je prisotne seznanil z aktualnim razpisom, na podlagi katerega lahko do konca meseca marca 2019 prijavite svoje inovacije iz območja Spodnje Savinjske doline.

V sklopu dogodka so predstavili dva EU projekta:

  • PROJEKT Gozdovi so pljuča Pekla – GOZD PEKLA, je projekt Lokalne akcijske skupine Spodnje Savinjske doline, sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in poteka od jeseni 2018 pa do junija 2019. Prijavitelj projekta je Celjsko gozdarsko društvo, v partnerstvu pa so še TD Šempeter, Občina Žalec, podjetje Virant.si in RA Savinja. Vodja projekta g Uroš Petrič je predstavil aktivnosti projekta in njegov namen, to je obnova in nadgradnja učne poti Ponikovski Kras. Več o projektu pa boste izvedeli ob obisku spletne strani TD Šempeter www.td-sempeter.si, kjer so objavljeni vsi pretekli dogodki in aktivnosti in
  • Center za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline, je dvoletni projekt 2018/2019, ki ga sofinancirata MZ in Evropski socialni sklad. Prijavitelj projekta je ZD Žalec, predstavil pa ga je vodja projekta g. Rok Repas. Izpostavil je 10 let uspešnega izvajanja Programa Svit in prisotne povabil k sodelovanju v brezplačnih programih za krepitev zdravja www.zd-zalec.si/ckz/ .

Prisluhnili smo predavanju in izvedeli več o prilagajanju na podnebne spremembe in o gozdni pedagogiki s strani g. Boštjana Hrena iz Zavoda za gozdove OE Celje.

V mesecu marcu obeležujemo še dva pomembna dneva –  sv. dan ledvic in voda, zato nas je ga. Nataša Juhart (diplomirana medicinska sestra in članica lokalne skupine za krepitev zdravja SSD) poučila  o delovanju ledvic, ki potrebujejo za svoje delovanje, med drugim, tudi čisto pitno vodo.

Dogodek smo zaključili s praktično vajo gibanja in sproščanja v naravi na zelenici pred LD Golava, izvedla jo je ga. Brigita Jeretina, diplomirana medicinska sestra iz ZD Žalec.

Ob zaključku srečanja je Lovski dom Golava pripravil pogostitev, Lokalna skupina za krepitev zdravja SSD pa je imela redni sestanek. 

Podoben dogodek bo na nivoju SSD organiziran 14.maja, ko bodo ponovno predstavili zanimive teme, inštitucije in projekte.