MEDENJAKI Z OREHI
Potrebujemo:
- 20
dag mletih orehov, - 30
dag rjavega sladkorja, - 70
dag bele moke, - 4 jajca,
- mlete klinčke,
- cimet,
- 2 žlički jedilne soli,
- 4 velike žlice medu,
- orehe (za okras).
Iz vseh navedenih sestavin zgnetemo testo, pokrijemo in shranimo
čez noč na hladnem. Naslednji dan testo razvaljamo pol cm debelo, izrežemo
poljubne oblike, jih zložimo na pekač, okrasimo z orehi in pečemo 12 minut v
ogreti pečici 175°C.
MEDENE ŠTRUČKE
Potrebujemo:
- 40 dag moke,
- 1/4 pecilnega praška,
- 10
dag margarine, - 15 dag sladkorja v prahu,
- 5 dag grobo zrezanih orehov,
- 5 dag rozin,
- 1/4 žličke cimeta,
- 2 jajci,
- 2 žlici medu.
Med moko presejemo pecilni prašek,
dodamo margarino in jo razdrobimo. Nato dodamo vse ostale sestavine in pregnetemo
v testo. Oblikujemo za dober palec debele štručke in jih polagamo na pekač.
Pečemo na srednji temperaturi 30 minut.
Še tople postrežemo.
MEDENI MAKOV KOLAČ
Potrebujemo:
- 200 g medu,
- 120 g masla,
- 3
jajca, - 50 g mletih mandeljnov,
- 50 g mletih orehov,
- 250 g zmletega maka,
- 250 g moke,
- 1
pecilni prašek, - 4 žlice medu,
- vanilin
sladkor.
Za obliv: 200 g sladkorja v prahu, 1
žlica ruma, 2 žlici vroče vode
Maslo penasto umešamo, dodamo med,
vanili sladkor in postopoma še jajca, mandeljne, orehe, mak, limonino lupinico
in moko s pecilnim praškom. Dobro premešamo, napolnimo z maslom namazan in z
ostro moko obsut model. Pečemo 1 uro pri 180°C. Kolač ohladimo in zvrnemo na primerno
mrežico.
Zmešamo sladkor v prahu, rum in vodo in z zmesjo oblijemo kolač.
Počakamo da se glazura nekoliko osuši, razrežemo in ponudimo.
MEDENI MAKOV KOLAČ
Potrebujemo:
- 200 g medu,
- 120 g masla,
- 3
jajca, - 50 g mletih mandeljnov,
- 50 g mletih orehov,
- 250 g zmletega maka,
- 250 g moke,
- 1
pecilni prašek, - 4 žlice medu,
- vanilin
sladkor.
Za obliv: 200 g sladkorja v prahu, 1
žlica ruma, 2 žlici vroče vode
Maslo penasto umešamo, dodamo med,
vanili sladkor in postopoma še jajca, mandeljne, orehe, mak, limonino lupinico
in moko s pecilnim praškom. Dobro premešamo, napolnimo z maslom namazan in z
ostro moko obsut model. Pečemo 1 uro pri 180°C. Kolač ohladimo in zvrnemo na primerno
mrežico.
Zmešamo sladkor v prahu, rum in vodo in z zmesjo oblijemo kolač.
Počakamo da se glazura nekoliko osuši, razrežemo in ponudimo.
MEDENI MAFINI
Potrebujemo:
- 250 g medu,
- 70 g masla ali margarine,
- 250 g bele moke,
-
pol
zavitka pecilnega praška, - žlica
kakava v prahu, - 100 g sesekljanih orehov,
- 2
jajci, - mlet
kardamom, mleti cimet, mleti klinčki, mlet janež, mlet ingver.
Za poliv: 250 g
pomarančne marmelade, 50 g
mlečne čokolade (mlečni čokoladni obliv – kuvertura).
Med stopimo,
dodamo maslo in ohladimo. Primešamo moko s pecilnim praškom, jajci, kardamom,
cimet, klinčke, janež, ingver, kakav in sesekljane orehe. Zmešamo, napolnimo
modele za mafine. Vsakemu v sredino kanemo marelično marmelado in približno 25
min. pečemo pri temperaturi 175°C.
Mafine ohladimo, jih vzamemo iz modelov, s papirnato vrečko prebrizgamo
s stopljeno mlečno čokolado, počakamo, da se čokolada strdi in nato ponudimo.
SADNE KROGLICE Z MEDOM
Potrebujemo:
- 20 dag ovsenih kosmičev,
- 20 dag masla,
- 15 dag medu,
- ščep cimeta,
- po potrebi sadni sok ali odišavljena voda z mandljevo esenco,
- 20 dag suhega sadja
(hruške, jabolka, marelice, suhe slive, fige….).
Maslo in med penasto
umešamo, dodamo ovsene kosmiče, odišavljeno vodo in dobro premešamo. Pustimo
stati 20 minut. Nato masi primešamo še dobro sesekljano ali zmleto namočeno
suho sadje. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovi moki,
mletih orehih, sesekljanih mandeljih….
Postavimo jih na hladno in nato ponudimo.
SLANA PITA S HMELJEVIM VRŠIČKI
Potrebujemo:
-
30
dag moke, - 1
žlička sladkorja, - malo
soli, -
20
dag masla ali margarine, - 4
jajca, - 80
dag hmeljevih vršičkov, - 1 dl sladke smetane,
- 1,5 dl mleka,
- poper,
- 10
dag ementalerja, - sesekljan
peteršilj ali drobnjak, po želji dodamo česen.
Iz sestavin pripravimo slano
krhko testo in ga damo počivat na hladno 30 minut. Hmeljeve vršičke očistimo in
blanširamo 1 minuto. Kuhane odcedimo in jih narežemo na koščke. Jajca, sladko
smetano, mleko, začimbe dobro razžvrkljamo. Okrogel pekač ali posodo za pečenje
dobro namažemo z maslom in ga obložimo z razvaljanim testom. Na obodu pekača
naredimo iz testa 2 cm
visok rob. Po testu razporedimo hmeljeve vršičke in prelijemo z jajčno mešanico
in nazadnje posujemo z ribanim ementalerjem. Pečemo v ogreti pečici 180 C cca. 30 min.
JAJČNA OMLETA S HMELJEVIMI VRŠIČKI
Potrebujemo:
- 40 dag hmeljevih vršičkov,
- 1 dl sladke smetane,
- 4 dag masla,
-
6 jajc, - sol, poper,
- 2 dag bele ali polnozrnate moke,
- 10 dag ribanega sira grojer ali ementaler,
- sveža zelišča,
- oljčno olje.
Hmeljeve vršičke dobro
očistimo in jih narežemo. Sladko smetano stepemo. Maslo segrejemo in na njem
podušimo koščke hmeljevih vršičkov. Jajca razžvrkljamo, dodamo moko, začimbe ,
riban sir in primešamo stepeno smetano, nazadnje še hmeljeve vršičke in dobro
premešamo. Pekač ali okroglo posodo za pečenje dobro namažemo z maslom ,
posujemo z drobtinami in napolnimo z maso. Pečemo pri 180 C 15 minut.
HMELJEVIMI VRŠIČKI V LISTNATEM TESTU
Potrebujemo:
-
50 dag maslenega
listnatega testa, - 2 jajci,
- 8 rezin kuhane
šunke, -
4 rezine sira gauda
ali ementaler, - oljčno olje,
- sol,
- sezamova semena,
- 20 dag hmeljevih
vršičkov, - 20 dag hmeljevih
vršičkov.
Hmeljeve vršičke očistimo
in jih blanširamo 1 min Vzamemo jih iz vode in odcedimo.
Listnato testo razvaljamo. Izrežemo kvadrate 10x 10 cm. Vsak del testa
premažemo z razžvrkljanim jajcem. Na vsako pripravljeno testo položimo rezine
šunke, sir in po diagonali položimo hmeljeve vršičke. Nasproti si ležeča vogala
testa prepognemo čez nadev in rahlo zatisnemo. Hmeljeve vršičke, ki gledajo ven
iz testa premažemo z oljčnim oljem. Žepke pred pečenjem premažemo z jajčko in
potresemo s sezamom. Pečemo v ogreti pečici
cca. 18/20 minut pri 185
C.