Obisk delegacije iz kraljevine Norveške

V sredo 17. marca 2010, nas je obiskala tročlanska delegacija iz kraljevine Norveške  – naši partnerji v mednarodnem sodelovanju projekta Iz skrinje babic in dedkov za bogastvo vnukov.

Po dobrem letu trdega dela Apel podobo na ogled postavi – seveda govorimo o zaključku projekta »Iz skrinje babic in dedkov za bogastvo vnukov«. O samem projektu je bilo že veliko prelitega črnila, a vseeno je pomembno poudariti vzpostavitev mednarodnega sodelovanja s partnerjem iz Norveške – društvom Levanger sanitetsforening, ki je aktivno na področju ohranjanja kulturne dediščine in je finančno podprlo projekt. Plod sodelovanja je bil okronan s tridnevnim obiskom Norveške delegacije.

delegacija iz Norveške

 

Predstavitev Slovenije se je pričela z ogledom bele Ljubljane – skozi katero jih je popeljal predsednik Turističnega društva Šempeter in vodja projekta g. Jože Randl. Pestrost mestne zgodovine in kozmopolitanski videz Ljubljane, je očaral celotno delegacijo.

   Z vstopom v dolino zelenega zlata je navdušenje nad Slovenijo in dolino naraščalo iz ure v uro. Dolina jim je postregla z ogledom Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, zgodovinskim sprehodom skozi Žalec, ogledom edinstvenega arheološkega parka Rimske nekropole, najlepše kraške jame na Štajerskem – jame Pekel in s predstavitvijo kulinarične delavnice Društva podeželskih žena občine Žalec.

  Zadnji dan  obiska je delegacijo sprejel  predstavnik  veleposlaništva kraljevine Norveške  g. Runar Jensen, žalski župan g. Lojze Posedel, direktorica Razvojne agencije Savinja ga. Danica Jezovšek Korent, direktor ZKŠT Žalec g. Matjaž Juteršek in predsednik Turističnega društva Šempeter g. Jože Randl. Sledil je skupen ogled rezultatov projekta. Navdušenje nad videnem, se je povzelo z željo po nadaljevanju krepitve mednarodnega sodelovanja. Zaključek obiska je sovpadal z zaključkom projekta na tradicionalnem Jožefovem sejmu. Tu so brbončice okušale specialitete pripravljene iz hmeljskih vršičkov in kot se za dolino zelenega zlata spodobi – pivom. Norveška delegacija je popestrila semenj s svojimi narodnimi nošami in kulinariko.

 

In njihove besede ob zaključku? Takšno bogastvo kulture in zgodovine kliče po ponovnem obisku. Vidimo se kmalu!

   Očitno je turizem naše doline prišel do točke, ki bi ji hmeljarji rekli: »ko se hmelj pobesi se poletje prevesi«. Napočil je čas obiranja zelenega zlata – v turističnem smislu seveda.  

 

Nina Zagoričnik