Obiranje hmelja uspelo

V nedeljo, 26. avgusta 2009, je na vzorčni njivi v dolini Rupe nad jamo Pekel potekala prireditev obiranje hmelja na star način.

 obiranje-1

V organizaciji in na povabilo Etnološkega društva “Hmeljarska vas”, se je na vroč nedeljski popoldan v dolini Rupe zbralo veliko število tekmovalcev in radovednežev. Na vabilu je bilo namreč navedeno, da udeležence čaka šaljivo tekmovanje, katerega cilj je obiranje hmelja na način, kot so to počele naše babice in dedki.

gostje

Na tekmovanju ni manjkal niti žalski župan g. Lojze Posedel, ki se je za to priložnost prav posebej “lepo napravil”, niti hmeljski starešine, ki so tvorili strokovno komisijo.

zupan

 

Na tekmovanju je sodelovalo devet ekip. Od tega so kar štiri ekipe tvorili člani Turističnega društva Šempeter, ki so to priložnost izkoristili za predstavitev projekta “Iz skrinje babic in dedkov za bogastvno vnukov”, katerega nosilci so. Hkati pa je potekalo tudi individualno tekmovanje, kjer je sodelovalo še osem tekmovalk – za najboljšo obiravko.

skrinja

Zmagovita ekipa so bili domačini iz Ponikve.

zmagovalci

Malo za šalo in malo za res, toda hmelj je bil na koncu ves obran.

hmelj

Tekmovalce in obiskovalce pa je čakal še veseli del prireditve, za katero je poskrbel domači ansambel “Stari prijatelji”.

ansambel-1    ansamb.-2

 Brez neutrudne povezovalke Polonce Podovac pa tudi ne bi šlo.  

voditeljica   voditelj-zupan