Povabilo na obiranje hmelja na star način

Dolina “zelenega zlata” je ravno v teh dneh odeta v svojo najlepšo podobo. Še par dni in pričelo se bo obiranje hmelja. Kako pa so to počeli nekoč, si bomo lahko ogledali v dolini Rupe nad jamo Pekel v nedeljo, 16.8.2009 ob 15. uri.

Vsi torej prisrčno vabljeni, da se v nedeljo zberete v dolini Rupe in se poizkusite v obiranju hmelja. Etnološko društvo Hmeljarska vas se je odločilo, da obrne kolo časa za vsaj pol stoletja nazaj. Društvo skrbi za ohranjanje starih običajev predvsem v vezi hmeljarstva. v ta namen so na nekaj arih njive posadili hmelj avtohtone sorte SAVINJSKI GOLDING, ki ga obdelujejo na način, kot so to počele naše babice in dedki.

Poleg prikaza obiranja se boste udeleženci lahko pomerili tudi v šaljivem tekmovanju. K tekmovanju se lahko prijavite skupine po tri osebe, ne glede na starost in spol, lahko pa tudi posameznice, saj bomo med udeležencami izbrali najboljšo obiralko leta.

Ob dogodku bomo obiskovalcem predstavili tudi projekta”Iz skrinje babic in dedkov za bogastvo vnukov”, ki ga vodi Turistično društvo Šempeter in je v 90 % sofinancirano s strani sklada NVO ter projekt “Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije”, ki ga vodi Občina Žalec in je sofinanciran s pomočjo sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj.

Torej, preizkusite se v obiranuu “grenke rože” tudi vi!