18.3.2009
smo v sodelovanju z Društvom podeželjskih žena Občine Žalec pripravili prvo kulinarično
delavnico na temo medu in hmelja. Na njej so pod mentorstvom go. Barbare Cokan,
ki je tudi izbrala recepte, poleg rednih članic sodelovale tudi predstavnice TD
Šempeter.
Udeleženke
so pod budnim očesom pripravile vrsto medeno – sladkih in grenkih jedi, (glej
med recepti) ki smo jih tudi razstavili in postavili za rdečo nit na 21.
Jožefovem sejmu v Petrovčah.
Na
kuharskem tečaju sp podeželske žene odkrile številne možnosti uporabe medu pri
pripravi sladkih in grenkih jedi. Pripravile so različno drobno pecivo, medene
kolače in pite, iz bele in polnovredne moke, iz kosmičev in kaš. Na tečaju so
postopoma pričele preizkušati tudi stare in nove recepte iz hmeljevih vršičkov.
Hmeljeve vršičke so nam za potrebe tečaja in razstave prijazno vzgojili na
Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.
Tako
smo za potrebo razstave pripravili tudi slano pito s hmeljevimi vršički, jajčno
omleto s hmeljevimi vršički in hmeljeve vršičke v listnatem testu.